Триизмерният геоборд - опит на няколко ниваТриизмерният геоборд е една от онези игри, които провокират с визията си и абстракцията си и същевременно ангажират чудесно и малки, и не чак толкова малки (добре, признаваме си - и майки, и татковци!)... На пръв поглед играта е от онези неща, които веднага искаш да започнеш да разглеждаш и да разбъркаш. Има пластмасова кутия с пръчици с отвори, шнурове, работни карти и големи работни плочи от EVA гума (популярният напоследък, мек и приятен на допир материал). Още в началото ни стана ясно, че материалите някак ще се комбинират и ще е интересно, но всъщност едва когато седнахме да играем, разбрахме какво имаме пред себе си.

Играта пристига с четири плоскости от EVA гума, с отвори на тях. Гледайки от цветните работни карти, първо нареждаме по схемата съответните цветове пръчици, като се стараем отворите да са нагоре. След това - отново следвайки схемата - трябва и да прокараме шнурчето от единия до другия край през отворите на пръчиците. Звучи лесно, но същност е предизвикателство на няколко нива за малките пръстчета и очички.


Докато за двегодишният ни изследовател следването на цветовата схема се оказа сложно, четиригодишният му батко с радост искаше още една и още една работна карта, а често и сам импровизираше с построяване на триъгълник, квадрат или правоъгълник. Със сигурност по-големите деца могат да усложнят моделите още повече и да импровизират със сложни звезди, букви, цифри и символи. Играта е далеч не е ограничена в работните карти и директно предизвиква за импровизации и различни варианти на игра.

Може да се добави и състезателен елемент - четирите плоскости предполагат, че играта може да се играе с до 4 деца едновременно - кой ще построи модела от схемата пръв?

Освен сериозната концентрация, която развива играта, тя предоставя още много полезни за стимули и упражнения. Чрез поставянето на пръчиците върху основите детето развива силата на ръцете и пръстите. Чрез следването на цветната схема то тренира пространственото ориентиране, планирането и съпоставянето на цветовете. Прокарването на шнура тренира правилния захват на ръцете и координацията между очите и ръцете, а посоката за прокарване на шнура е още едно предизвикателство към предварителното планиране. При нас имаше няколко сериозно оплетени ситуации заради объркване на посоката на шнура. Така малкият ни откривател разбра колко е важно предварително да мисли в каква посока да води шнура. Накрая правилно построената схема дава удовлетворяващо усещане за постигнат резултат, което е особено важно за малките деца. Това им дава стимул да продължават и храни у тях желанието за учене, изследване и експерименти.


Класическият геоборд представлява плоскост с равномерно разположени винтове/пинчета/пръчици, върху които се опъват гумени ластици, за да се упражнят различни геометрични форми и знаци. Триизмерният геоборд добавя още множество развиващи и стимулиращи дейности, без практически да отнема нищо от класическият, обичан материал. С него можете да учите заедно геометричните форми, да построявате интересни картини на няколко нива и да експериментирате свободно с различни посоки за прокарване на шнура. Едно е сигурно - така детето ще знае от опит, че за да се получи квадрат, страните трябва да са еднакви. Ще може от опит да разбере с какво е по-различен правоъгълникът или ромбът. И всички тези неща ще останат трайно научени, тъй като няма да бъдат просто прочетени, а ще бъдат опитани, експериментирани, ще е срещнат проблем (неправилен квадрат) и ще е намерено решението му (коригирана е страната, която не е равна на другите). Ученето чрез ръце и опит се утвърждава като един от най-успешните методи за ранно детско развитие, а триизмерният геоборд предлага множество възможности именно за неусетно учене чрез игра и предизвикателства.

Related Product

Геоборд, 6 бр.

Геоборд, 6 бр.

Имат окръжност с 29 пинчета от едната страна, и мрежа от 25 пинчета от другата. С приложените гумени..

24,00 лв.

Триизмерен геоборд

Триизмерен геоборд

Триизмерният геоборд е игра, която едновременно развива и стимулира множество качества. Играта идва ..

59,00 лв.